Az otthoni munkavégzés egyre népszerűbbé válik azok számára, akik rugalmasan szeretnék kihasználni a munkaidőt, és elkerülni a napi ingázást. Kihasználva a technológia nyújtotta lehetőségeket, egyre nagyobb teret hódítanak az otthoni irodák és a home office környezetek. Így manapság szinte mindenkinek van valamilyen saját otthoni irodája, ami elősegíti a produktívabb otthoni munkavégzést. Sokan azonban úgy találják, hogy nehéz lehet hatékonynak maradni, ha otthonról dolgozik.

Íme, néhány hasznos tanács:

  • Ha lehetőség van rá, akkor egy külön szobában alakítsuk ki a munkakörnyezetet, így kevésbé vonják el a figyelmünket a hétköznapi dolgok.
  • Az asztal megfelelő magasságú legyen, így a hosszabb munkaidő alatt is elkerülhetőek az esetleges fizikai panaszok.
  • Érdemes odafigyelni a megfelelő zaj- és fényviszonyokra is, hiszen azok befolyásolhatják a koncentrációt.
  • Szellőztessünk naponta többször, mert a friss levegő bevitele segít a koncentráció fenntartásában. Kevésbé leszünk fáradtak és álmosak, mert a friss oxigén serkenti az agyműködést.
  • Legyen rendszeresen takarítva az otthoni irodája, ez nem csak a munkájában, hanem az egészségében is segíthet.
  • Figyeljen a megfelelő ülésmagasságra és stabilitásra is. Az ergonomikusan kialakított székek hosszú munkaidő alatt is kényelmesek, valamint megfelelő tartást biztosítanak az ülő helyzetben lévő embernek.
  • Öltözzön úgy, mintha az irodában dolgozna. Így teljesen azonosulni tud a munkájával és kevésbé érez majd késztetést a kanapén való elnyúlásra.
  • Megbízható és profi technikai eszközöket (laptop, monitor, nyomtató) használjon. Ha valamelyik már régi vagy lassú az teljesen ki tudja az embert zökkenteni és akkor oda is az a nap.
  • Ne akarjuk a hétköznap teendőket munkaidőben „gyorsan” elintézni. Tehát például a boltba járást vagy a postai dolgokat a munka előtt vagy után intézzük el, mert utána nehéz lesz újra visszazökkenni a munkába.

Az alábbi listán szereplő kiegészítők segítségével tovább lehet növelni a produktivitást.

sony fülhallgató

Vezeték nélküli fejhallgató

A fejhallgatók nagyon jól alkalmazhatók az otthoni munkavégzés során, hiszen lehetővé teszik, hogy zajos környezetben is teljesen elmélyüljünk a munkában. A fejhallgatók közül azok a legalkalmasabbak, amelyek zajszűréssel is rendelkeznek, így minimálisra csökkenthető vagy akár teljesen kizárható a külső zaj, ezzel növelve a koncentrációt és hatékonyságot. Kellemes zene munka közben pedig igazán nyugtató tud lenni.

Példa néhány termékre:

Logitech C920 HD Pro Webcam

Webkamera (1080p)

A megfelelő webkamera segítségével otthonról is levezényelhetünk egy megbeszélést munkatársainkkal vagy akár a kliensekkel, ezzel is növelve a hatékonyságot. Manapság már számos olyan webkamera kapható, amely megfelelő minőségű képet és hangot biztosít, így érdemes odafigyelni a vásárláskor a kamerák képminőségére és hangminőségére is.

Példa néhány termékre:

Wireless Set

Vezeték nélküli billentyűzet és egér

Szükség lehet bármikor egy jó billentyűzetre és egérre. Egy kényelmes billentyűzet segítségével jobban kihasználhatjuk a számítógép adta lehetőségeket, és kényelmesebben tudunk dolgozni. Fontos az elérhető funkciók száma és elrendezése, illetve az érzékelők pontossága és a vevőegység hatótávolsága. Az egér esetében érdemes egy jó minőségű eszközt választani, amely könnyedén irányítható és megfelelő érzékenységgel rendelkezik. A legpraktikusabb, ha a kettőt párban vásároljuk meg, így csak egy vevőegységet kell a géphez csatlakoztatni.

Példa néhány termékre:

HomeOfficeDesk

Íróasztal

A megfelelő otthoni irodai környezet mellett nagyon fontos az is, hogy a munkaasztal kényelmes és megfelelő magasságú legyen, így a hosszabb munkaidő alatt is elkerülhetőek az esetleges fizikai panaszok. Az asztal mérete is fontos, hiszen ha az asztal túl kicsi, akkor az ember nem tudja kellően kihasználni, ha viszont túl nagy, akkor csak zavaró lesz.

Példa néhány termékre:

Irodai szék

Irodai szék

Talán az egyik legfontosabb otthoni irodai kiegészítő a megfelelő szék. A széknek könnyen állíthatónak kell lennie, ergonómiailag jól kell illeszkednie az ember hátához és derekához, és a lábaknak is kényelmesen kell elférniük benne. Párnázásuk minősége és ülőfelületük kényelme is nagyon fontos, hiszen ezek segítségével megfelelően el tudunk lazulni és a hosszú munkaidő alatt is kényelmesen tudjuk tartani a testünket.

Példa néhány termékre:

Íróasztal rendező

Íróasztal rendező

Az íróasztal rendezők segítségével megfelelően tudjuk elrendezni az asztalunkon lévő eszközeinket és kiegészítőinket, így hatékonyabban tudunk dolgozni. Az esetlegesen felhalmozódott iratokat, dokumentumokat és különböző egyéb tárgyakat is elhelyezhetjük a rendezők segítségével, így azok nem foglalják el a helyet és rendezett körülmények között tudunk dolgozni.

Példa néhány termékre:

Nyomtató

Nyomtató

A megfelelő és gyors nyomtatás fontos lehet az otthoni munkavégzés során bizonyos munkatípusoknál. A rendelkezésre álló eszközök körében érdemes választani egy minőségi lézernyomtatót, amely gyorsan és megbízhatóan tudja nyomtatni az elkészített dokumentumokat. Szintén megfontolandó egy multifunkciós eszköz beszerzése, ahol a nyomtatás mellett dokumentumok szkennelését és küldését is könyedén elvégezhetjük.

Példa néhány termékre:

RocketBook Core

Rocketbook Core okos jegyzetfüzet

A megfelelő jegyzetelés segítségével a munka rendkívül hatékonnyá tud válni. A Rocketbook Notebook használatakor a jegyzeteinket digitalizálhatjuk, így akár online is meg tudjuk tekinteni azokat. A készülék használatakor a jegyzeteket egy általános digitális naplóba is tudjuk menteni, így mindig rendelkezésre állnak azok.

melegen tarto bögre

Melegen tartó bögre

Sokak számára a kávé vagy egy forró ital a munka elengedhetetlen tartozéka, segítségével jobban tudnak koncentrálni a munka során. Ezzel a szuper bögre segítségével pontosan beállíthatjuk az italunk hőmérsékletét, így az pontosan az elképzeléseinknek megfelelően lesz meleg vagy akár forró. 80 percig tartja a kívánt hőmérsékletet, így biztosan ki tudjuk használni munka során.